Jachtbouw Nederland | NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN

Nieuwbouw

Onder aanvoering van directeur Rob Dommerholt wordt in de hal van Kruisrak BV aan de Kadijk op industrieterrein Lemsterhoek in Lemmer de laatste hand gelegd aan een exclusieve stalen sloep. Deze VrijHeit 8.50 moet hét pronkstuk worden van een zevental bij het project betrokken bedrijven, voornamelijk in de plaats aan het IJsselmeer gevestigd.

Kruisrak maakt met VrijHeit 8.50 sloepvaren een beleving

Kruisrak VrijHeit 8.50

Langenberg Jachtontwerp BV in Leeuwarden tekende de 8,50 meter lange waterverplaatser op basis van ideeën van zeiler

en motorbootvaarder Dommerholt. De sloep wordt voorzien van een 40 pk Nanni dieselmotor in de kuip. Geen elektrische voortstuwing, zoals de werf in 2016 combineerde met twee Yanmar diesels in de Exailor 45 Cabrio Hybride. Wél weer dezelfde installateur, namelijk Mark Bijstra Scheepsinstallatie uit Sneek.

De VrijHeit, gesneden bij Skipshelling Blom in Hindeloopen en gelast door Jachtbouw De Sluis in Lemmer, moet het straks hebben van een uitgebalanceerde zeeg, een imponerende uitstraling met een betimmering in mahonie en teak van Jan Arend Haitsma Jachtbetimmering in Lemmer en details als pop-up kikkers. De kabelaring van Het Ruim Nautic, ook in Lemmer, accentueert de zeeg en de robuustheid. Nummer 1 heeft geen kajuit, maar wel een toilet en een berging

in het vooronder.

EIGEN KARAKTERISTIEK
Dommerholt: “Onze VrijHeit 8.50 moet je zien als een ruwwaterbestendige toersloep, luxe gestoffeerd en comfortabel te besturen en af te meren, mede dankzij de boegschroef. Hij heeft niet de kenmerken van een motorjacht, al is hij uit hetzelfde 4 mm dikke staal gesneden, maar een geheel eigen karakteristieke met dienovereenkomstige vaareigenschappen. Ik stel me voor dat je er mee langs bed en breakfasts en hotels aan het water vaart, met koeling en muziek aan boord. De luxe uitrusting is subtiel weggewerkt, geïntegreerd in de betimmering op een wijze waarvan wij denken dat die uniek in dit genre is. Wij leveren de sloep alleen af volgens ons all-in concept, bimini en dektent. Dat doen we omdat alle componenten in gezamenlijk overleg ontwikkeld zijn, speciaal voor de VrijHeit 8.50. Het totaalbeeld is een plaatje waar bewerkingen, om in digitale termen te spreken, een verstorende uitwerking zouden hebben. We hebben hier met z’n allen echt voor gezeten. De verkoopprijs? Die hebben we nog niet, maar die zal rond de twee ton liggen.”

Lees verder >>

_____________________________________________
TEKST EN BEELD: Albert Hendriks

 

Betrokken bedrijven:
#KruisrakBV #Dommerholt
Langenberg Jachtontwerp
Nanni Energy
Bijstra Scheepsinstallatie
Skipshelling Blom

Jan Arend Haitsma Jachtbetimmering
Het Ruim Nautic